Sunday, 19 March 2017

#WeddingAzMz part 2


Assalamualaikum..



Continue from #WeddingAzMz part 1

Dalam perjalanan balek ke rumah daripada masjid, alang azie sempat pulak singgah kedai beli rokok.. haihh.. dia tak taw ke dia bawak pengantin ni.. nak kena cepat.. nak masok siap untuk sanding pulak.. lagi satu, taknak lah bertembung dengan tetamu masa nak masok rumah kan.. plan asal nak sanding jam 12 / 12.30.. last2 end up almost jam 1 jugak baru bersanding.. sebab lepas tacap azie, akak MUA pergi siapkan mr husband plak.. tacap2 juga sikit muka dia.. paling utama nya adalah nak minta pakaikan sampin.. 

So, sementara tunggu rombongan sampai, azie melayan tetamu yang datang and nak ambil gambar dengan azie.. bila rombongan sampai, kami berjumpa di depan..




Kemudian masok duduk di pelamin sekejap.. Salam restu kedua ibu bapa.. Bergambar2 sikit dengan keluarga.. seterusnya pergi makan beradab




Sumpah time makan ni xselera langsung.. mulut sakit.. entah apa laa yang azie makan..azie pun tak ingat.. udang pacak2 pun tak usik.. sebab semua orang suruh azie pantang dulu.. takot gatal2 balek.. air masak takde atas meja time tu.. terpaksa laa sedut jugak air ais atas tu.. lagipon azie kan pakai korset..so perut macam kena ikat.. tade nak rasa lapar sangat.. lepas tu sebelum siap untuk sanding tadi azie dah pau alang azie milo sekotak… alaa time dia singgah pi kedai tadi tu.. 

Tengah dok makan2..tiba2 azie pandang tetamu macam tak ramai dah.. time tu lebih kurang 1.30++ sebab tak lama tu azan.. tapi.. nak jadi kesah.. tengah pakcik DJ bebel2.. tiba2 senyap.. alamak aih.. blackout pulakk.. masa tu laa tiba2 teringat.. eh.. mana kawan upsi.. tade mai pun.. nmm.. nanten yang baru nak sehat + hati tisu ni pon dah mula nak bergenang ayaq mata.. 

tiba2 tak lama tu nampak kelibat kawan2.. mak aih.. datang ramai2 macam satu bas.. Kebetulan azie dah nak bangun nak pi potong kek..so.. azie terus pi salam2 depa then mintak depa makan dulu sementara azie settle potong2 kek.. 

Kawan2 azie tadi dok makan2 lagi.. so azie pon amek chance bawak mr husband kenal2 dengan sedara mara yang mana masih ada disitu.. tak lama kemudian azie masok rumah sebab nak bergambar2 dengan kawan2.. ya tuhan.. riuh gilaa.. sebab ramai sangat.. tak muat nak combine semua sekali laki and perempuan.. so terpaksa asing2..



Lepas kawan2 balek.. kami rest jap, solat.. kalut jugak sebab azie serba salah buat akak MUA tunggu azie lama.. dengan masa tu masih blackout.. takde kipas.. peluh azie jangan kata.. tak berhenti.. tapi Alhamdulillah.. baru je nak start mekap.. tiba2 ada letrik semula.. sejuk lah sikit.. akak MUA memang kalut siapkan azie sebab kami nak kejar pi outdoor takot hujan.. dalam setengah jam je rasanya azie dimekapkan semula.. tapi hasil ohsem taw..

Dalam pada kalut2 nak pi outdoor tu, mr photographer sempat jugak minta kami gather semula untuk shoot gambar satu family.. kemudian sempat jugak kami posing2 di pelamin.. lepas mr photographer puas hati kami pun gerak outdoor..



Salah satu lagi reason kenapa kami rushing.. sebab kwn2 azie dah tunggu dekat tempat outdoor..sampai2 memang kami settle bergambar dengan kawan2 dlu..





Diorang balek, baru kami pergi ke tempat laen untuk photoshoot berdua.. tapi.. nmm.. elok je sampai destinasi.. hujan turun semula.. jadi tersadai lah sekejap kami bertiga di bawah pondok.. huhuu.. satu lagi sebab azie kan belum sehat.. takkan nak berhujan.. camera pun bukan boleh nak kena hujan.. kalau boleh pun.. nanti ayaq hujan kena lens langsung gambaq tak cantek..
Mujur lah tak lama tu hujan reda.. maka kami pun meneruskan misi photoshoot.. so here azie belanja sikit..



Okbai..  mohon jangan muntah ya..azie harap semua dapat doakan kebahagiaan kami... 


#WeddingAzMz part 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Alhamdulillah dengan sekali lafaz selamat menjadi yang halal buat incik suami. Syukur sangat sebab rashes dekat badan dah hilang and azie larat dan mampu untuk bangun bersiap, pergi masjid untuk nikah dan naek pelamin untuk bersanding. Alhamdulillah… cumanya mulut azie ada ulser tekak tak sedap, batok2 lagi.. makan memang belum selera.. 

Pagi tu azie dah janji dengan akak MUA nak siap kul 7.. sebab abah cakap dengan azie jam 9 nikah.. sekali bila 8 lebih dah siap, tiba2 abah kata nikah 9.30.. aiyaa.. lama jugak la terpaksa tunggu sekejap sebelum pergi ke masjid tu.. Karang pergi2 terawal plak.. tapi al kesahnya.. pengantin ni da lama laa siap.. tapi orang2 yang nak ikot ke masjid nya yang tak siap lagi.. jadi yang plan kononnya pengantin perempuan patot sampai ke masjid dulu sebelum pengantin lelaki dah entah kemana.. aleh2 pengantin lelaki yang sampai dulu..

Sampai2 di masjid.. azie segan sangatt.. masa tu azie nak pi salam family dan saudara mara bakal suami.. tapi.. kitorang belum nikah lagi.. nmm.. takkan laa azie nak pi salam dulu sedara mara depa.. jadi azie buat tak nampak dan pergi je masuk ke dalam masjid.. *harap2 depa tak fikir laen laa time tu

Sampai di masjid.. azie duduk membelakangkan M.. sebab weols tunggu kadi and saksi sampai.. tak lama kemudian, majlis pun bermula.. lebih kurang jam 10.30 gitu semuanya selesai.. Alhamdulillah.. tapi azie dan suami stay dekat masjid sampai jam 11.. sebab nak reshoot moment batal air sembahyang bagai tu.. so.. ini sebahaasil nya..




Ouh terlupa nak cerita.. mak abah tak datang masjid sebab dalam waktu yang sama.. dekat rumah ada buat majlis tahlil dan doa selamat.. since abah dah wakil wali jumaat lepas, so abah takde disana pun takpe.. cumanya.. perkara ini memang membuatkan azie menangis dan bertekak jugak lah dengan M.. semalam time berinai.. depan kawan2 takde nak segan dah.. memang stress sangat.. azie tahu abah kalau dah buat keputusan memang takde sapa boleh ubah.. jadi azie cuba nak faham.. nak terima.. tapi M pula keep suruh azie try convinced abah.. jadi azie marah lah.. susah ke dia nak faham yang azie tahu azie takkan dapat ubah keputusan abah.. boleh tak sama2 faham situasi ni.. something macam tu lah yang menjadi punca..
 
Tapi mujur lah M ni sabar je bila azie dah jadi camtu..  mujur juga kawan2 azie ada datang.. diorang lah yang mujuk azie.. tenkiu ngat korang..

To be continued


Sunday, 12 March 2017

Fitting + Pickup Baju @ Butik

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Hari ini azie masih lagi belum sehat.. semalam azie start rasa macam nak teruk.. padahal sebelum ni.. on off kejap2 je.. tapi azie gagahkan diri sebab nak pergi butik untuk fitting dan ambil baju.. yang bestnya tentang butik ni adalah.. anda boleh fitting dan ambil baju pada hari yang sama seminggu sebelum majlis.. so yea.. weols datang ke butik seawal mungkin untuk fitting baju.. sebenarnya mereka dah betulkan baju tu ikot measurement badan kita since dorang dah taw kita akan datang amek hari tu.. sebab memang kena amek baju seminggu sebelum wedding kan.. tapi andai kata terkurus or tergemok ke.. tu yang kena kecilkan atau besarkan semula.. 

so, lepas try2.. baju azie kena kecikkan sikit.. baju M ok.. seluar jelaa kena kecik sikit.. jadi, sementara diorang betulkan.. weols duduk2 jelaa tunggu.. lepas tu, try balek.. tapi memang masa mula2 pakai tadi agak lama la.. sebab tengah fikir selesa ke tak.. perlu kecikkan ke tak.. jadi lepas everything dah settle..dah puas hati dengan baju.. weols tunggu lagi.. sebab dorang nak ironkan baju tu sesiap.. sebelum balek makesure semua barang dapat.. Alhamdulillah.. settle..

Masok butik pagi..sejuk lagi. Keluar2 dah panas..menggelupur jugak laa.. tdan entah kenapa badan azie start gatal2.. lepas keluar butik, kami tak terus balek.. kami merayau dulu pergi beli2 barang..time tu sumpah azie rasa menggelupur sangat.. nak sental dengan berus rasanya tahap gatal dia.. tapi kami teruskan jua misi mencari barang2.. untuk kenduri jugak pun.. walaupun azie da start rasa laen macam sangat.. sebab macam azie kata tadi demam azie macam teruk sikit hari ini..

Sesampainya dirumah.. azie tengok badan azie dah naek merah2..merata2 tempat azie garu2 sepanjang menyopping tadi merah..


merah2 yang macam ni..timbul2.. besar2..kecik2 pun ada.. nmm.. malam tu mak sapukan azie bedak sejuk + garam jantan.. tapi nampaknya tak lut.. so abah kasi sapu ubat gatal.. lega la sikit..surut yang bintik2 tu.. mak kata takot miang dari bilik fitting tu..entah lah.. nak kata allergic takde allergic apa pun..


Saturday, 4 March 2017

perfect10 4th wedding

Assalamualaikum dan salam sejahtera

this is story about perkahwinan pertama tahun 2017 antara kawan2 azie.. dan merupakan perkahwinan yang ke empat dari 10 orang sahabat perfect10.. ye.. wedding nya hanya 2 minggu sebelum majlis azie.. act masa nak pergi ni, mak macam berat nak kasi.. sebab azie kena merempit pergi ktm naek tren pergi somewhere dan tumpang kawan.. jauh kan perjalanan nya tu.. tapi.. demi kawan2 tercinta.. gigih iols hadirkan diri.. takkan laa azie nak pergi wedding kawan tu dengan incik tunang.. lagi 2 minggu je nak majlis beb.. terpaksa lah bersusah payah sikit..

disebabkan azie takot lambat, plus azie ada plan nak jumpa kawan2 #diplomates .. so azie decide tumpang rumah member azie ni.. petang jumaat tu azie gerak ke sana.. tapi sebelum gerak ke sana tu.. sempat azie singgah butik berdekatan rumah untuk deal pasal gubahan hantaran.. untuk hantaran kami guna dulang pallet M punya then sewa je gubahan bunga.. tujuannya nak jimat dan memudahkan..

dipendekkan cerita.. *padahal dah panjang..
azie gerak dari rumah member yang azie tumpang tu nak pergi pickup qeela, kawan sorang lagi sebelum ke ktm agak lambat.. merempit sehabis laju dah time tu.. sampai2 ktm boleh beratur lama pulak sebab orang depan kitorang ada masalah apa ntah tiket depa.. aduii.. tiba2 laa time tu weols boleh berborak macam kenal dah lama dengan mamat mana ntah yang beratur belakang kitorang.. rezeki kami lah.. sempat beli tiket or should I say token..

rupanya sekarang dah pakai token macam lrt.. maigad.. noob gila.. boleh tak taw.. malu sebentar.. Nampak sangat tu lama tak naek komuter.. yang lagi macam pfftt.. member azie tu abah dia kerja ktm kot.. boleh dia tak taw.. hahahah.. bikin malu je.. ok lepas dapat token memang kitorang berlari lah.. mujur laa sempat.. pheww..

sampai2 je weols terus tukar shawl.. then gerak ke majlis perkahwinan kawan weols ni.. sampai di majlis.. opkos la makan dulu.. lepas tu apa lagi.. kita serang la nanten.. amek gambaq.. sebab ada member yang kena balek awal kan.. so snap3 cepat3..




macam biasa.. weols akan stay sampai outdoor session.. so nahh.. gambaq..




ini signature picture of perfect10 wedding.. harus lahh ada.. huhuhu.. and rahsianya adalah.. yang duduk dekat kaki.. pegang kaki.. sebenarnya acah2 angkat je.. sebab dalam peyut ada baby.. hihi..






btw, perasan x azie duduk dekat bawah je masa dekat pelamin.. sebab takot tak seri pulak muka.. lagi 2 minggu je kan majlis azie.. huhuhu.. k.. tu je k0t nak cerita.. adios..