Thursday, 10 December 2015

Akhirnya dapat juaa

Assalamualaikum.. entah kenapa lah ya.. hujung2 semester kali ini.. macam makin sesak pulak.. selalunya bila habis semester berbaki lah jugak duit dalam akaun tu.. tapi... sekarang ni.. tengok2..  macam kalau tak dapat biasiswa memang kering rasanya.. haihh.. semenjak taklimat aritu.. ternanti2 jugak lah bila nak masok.. bila nak masok.. sebab macam2 jugak ni nak guna duit.. tak termasuk dengan yang tak berkaitan sekali... huhu.. 

ouh..btw.. lepas taklimat aritu.. weols ada tubuh satu group untuk comunicate pasal biasiswa an.. maklumlah.. under fakulti kitorang 5 ketul ni je yang dapat.. nak dijadikan kesah.. tiba2 sorang ni tanya..ada dapat tak email kata transaction biasiswa tak berjaya.. jadi kalut lah azie check email azie.. entah kenapa setting dapat noti kalau ada email tu tak menjadi pulak kat phone.. last2 ye.. ada..cakap tak berjaya.. tapi mujur that kawan kata..dia da call orang kpm kata mereka semak semula after 5 atau semak esoknya..kalau takde jugak..email semula.. 



kebetulan tak lama lepas bincang2 tu..dah pukul 5.. jadi ada lah yang sorang ni kata.. "eh..dah pukul 5.." hahah.. jadi dia pergi check.. alhamdulillah dah ada.. and kebetulan pulak azie kelaparan.. jadi azie siap2 turun ke kafe.. alang2 turun tu.. azie singgah lah atm check baki.. 

Alhamdulillah.. dari 3 angka baki akaun..naek 4 angka.. bahagianya tuhan je yang tahu.. tapi timbul pulak perasaan berbelah bahagi.. nak belanja..dengan nak jimat.. huhu.. hope azie dapat manage biasiswa ni lebih bijak.sebab dapat agak banyak kan..even da tolak yuran..still banyak ag balance.. daripada piti piti en .. moga biasiswa sem depan dapat cepat sikit.. boleh simpan biasiswa yang dapat sem ni.. huhu..


first funds

Assalamualaikum.


sejak taklimat yang lepas, weols berlima dah buat group wasap.. senang nak inform anything fasal scholarship kan.. si chai lah yang bagitau katanya ada dapat email cakap transfer tak berjaya.. tapi katanya dah call orang kpm.. mereka suruh tunggu hingga jam 5.. kalau ada tu maknaya ada lah.. kalau tak.. esok call laa semula.. mereka akan uruskan.. phew.. punya lah lama tunggu.. nak habis semester baru dapat.. ptptn pun sampai nak abeh dah.. penangan gst.. 



kalau tak kerana dapat duit biasiswa nie.. azie pon mungkin akan tergolong dalam mahasiswa ikat perut.. mahasiswa lapar bagai tu.. mujur lah ada yg kata memang dah masok duitnya dalam jam 5 something tu dia pergi check.. jadi.. dikesempatan nak ke kafe untuk tapau makanan.. azie pon pergi lah check.. alhamdulillah.. bahagianya Allah je yang tahu.. bukan apa.. dapat lah menabung lebih sikit.. alhamdulillah.. 


Wednesday, 9 December 2015

mesti kena cuba

Assalamualaikum..

act kawan M ada bukak kedai.. entah kenapa.. rasa eksited sangat nak pergi.. sebab nampak menu macam best je kan.. lagipon ini cafĂ© wife kepada ex housemates M dulu.. kitorang siap pergi kot majlis kawen dorang ni.. tapi rasanya wife nya tak kenal azie.. tak cam lah.. tapi takpe itu tak penting..

setelah melepasi beberapa fasa perbincangan, akhirnya jadi jugak pelan nak makan2 di sini dengan  kawan2 diplomates.. cumanya kumbang sekor tu tak ikot lah.. ada hal katanya.. jadi ini kira girls hangout lah.. hihi.. menu kat sini tak banyak.. air dia macam standard coffee stall yang sekarang banyak orang jual.. known as melur coffe lah.. cuma agak cair .. kurang umph.. spagethi and chicken chop and meat ball nya sedap.. dressing kuah untuk chicken chop and meat ball tu sama.. memang sedapp.. nyummms.. 


nah azie belanja sikit gambar.. masing2 dah kekenyangan .. jangan tanya kenapa banyak pinggan mangkuk.. sebab ada yang order lebih.. for sure not me.. jangan tanya kenapa takde gambar makanan.. sebab dah lapar.. lepas makan baru ingat nape lah tak amek gambar.. kbai..

Wednesday, 2 December 2015

Officially Diplomates first gahtering

Assalamualaikum..

act kat UPSI, azie ada satu geng.. kira macam geng kakak2 and abang lepasan diploma.. huhu.. kitorang 5 orang.. 5 orang ni je yang selalunya sekelas and matrix xdela jauh2 sangat.. masa tu, nak senang disscuss pasal transfer kredit bagai.. azie tubuh lah group named diplomates.. then, lama2 group tu mengakrabkan weols.. 

pernah lah weols keluar makan sama..tapi masa tu..ada ajak adek2 sekali.. ingat lagi.. masa bukak puasa.. semester lepas.. so.. semester ini.. alang2 kawan sorang ni nak belanja kawan sorang lagi.. sebagai tanda terima kasih.. so0.. weols pon.. decide and plan keluar makan kepci sama2..  disebabkan kepci di pekan tanjung malim baru je siap renovate.. jadi kami buat gathering disana lah.. sebab dah cantek kan.. hihi..



kumbangnya seekor aje... act itulah reason dia tak nak gathering weols2 aje.. sebab katanya nanti krik.. krik.. but takdelah krik..krik.. pon.. sebab weols borak macam tak pernah jumpa an.. bhahaha.. to tell the truth makin naek semester makin jarang kelas sama dengan mereka ni.. kalau ada pun seketul dua kelas je.. but alhamdulillah.. friendship tu tetap ada.. like the quotes that i found on the internet "good friends are like stars you don't always see them but you know they are there.'"


Monday, 30 November 2015

Taklimat pelajar Tajaan


Assalamualaikum... soo.. seperti tajuk diatas, azie nak cerita sikit je lah tentang pengalaman sepanjang taklimat untuk pelajar tajaan KPM.. baru hari ni diorang nak bagi taklimat.. huhu.. taklimat ni asalnya, kata nak buat hari sabtu.. hai... beria lah azie hantar surat pengecualian kuliah bagai awal-awal dekat tenaga pengajar kelas koko hari sabtu.. aleh2 dapat mesej and email kata diubah kepada tarikh hari ini.. ok enuf pasal tu..

the day of taklimat.. mula agak lambat.. walaupun hakikatnya kata mula jam 8.. secara ringkasnya taklimat ini ada dua bahagian.. satu bahagian lagi selepas minum pagi.. bahagian pertama cerita pasal perjanjian  macam tu lah.. explain isi kandungan perjanjian macam tu.. then bahagian dua pula lebih cerita tentang law.. pasal ganti rugi lah pecah kontrak lah.. something macam tu..

haa.. lupa nak mention.. rupa-rupanya weols ni batch pertama yang dibuat ujian kecerdasan fizikal bagai untuk dapat biasiswa ni.. sedangkan sebelum ini just intebiu aje.. patut lah sebelum ni dok google tak jumpa apa2 info pon.. huhu..

        

lepas je tamat taklimat.. terus cepat2 balek sebab nak prepare sikit petangnya jam 2 ada test. a.k.a final exam lah.. sebab subjek tu takde final exam kan.. atau nama rasmi asessment tu.. evaluate testing.. huhu..

antara gambar sempat snap lepas taklimat..




Saturday, 31 October 2015

Keyboard Warrior


Assalamualaikum. 

finally dapat juga azie join pertandingan semester ini. yela.. sejak masuk upsi, baru sekali masuk pertandingan.. tu pon masa semester satu.. haruslah nak bagi sijil mycat cantik kan.. ada isi di semua bahagian... what i mean by that is.. dalam traskrip mycat tu..kan ada 3bahagian.. jadi kan huduh kalau tak semua bahagian terisi.. #mohonbuat2paham

Jadi entah macam mana, terjumpa lah poster competition ini.. mula2 takut jugak.. ingatkan competition cmna.. sebab selalu orang kata keyboard warrior ni yang bijak sangat mengomen di laman2 sosial kan.. tapi sebenarnya ini pertandingan menaip terpantas..

jujurnya memang lah pernah azie cuba menaip guna apps / web yang ada offer untuk test kepantasan kita menaip kan.. sebab orang selalu kata azie taip laju, tapi azie tak taw act berapa laju azie menaip.. kebetulan ada masa lapang, jadi azie join jugak lah competition ni.. memandangkan azie ada bawak moto, jadi takde masalah nak pergi ke lokasi pertandingan.. lagipun ini bukan pertandingan fully bawah universiti atau fakulti.. sebab ini program anjuran MDTM.. cumanya ia ada kerjasama dengan fakulti azie lah.. FSKIK.. nak dijadikan kesah.. tak ramai yang join.. tapi perasan nebes masa tu.., macam erkk.. saingan dengan kerani2 kot.. diorang ni lagi lah biasa dengan keyboard... kerja opis kan.. ntah2 tidur dengan keyboard lagi.. bhahha.. tapi alhamdulillah.. lepas beberapa saringan.. azie layak ke final.. top 4..





lepas berhempas pulas.. ececeh..beria.. dapat lah keputusan.. mampu no 3 je.. uhukk..


jadi lah.. lepas lah jugak duit minyak datang.. haha..kononnya.. kebetulan pertandingan explorace keesokan hari azie tak dapat hadir.. jadi duit akan burn.. tak ralat sangat dah rasa.. sebab dapat duit menang competition ni.. and ekceli tak kesah kau johan ke apa. sijil kau dapat, sijil penyertaan je.. yang beza duit je.. huhu.. lepas ni, kalau ada adek2 upsi yang baca entry ni.. jangan takot eh nk masok competition keyboard warrior.. sebab just taip laju2 je.. kalau lagi laju, menang la.. taip word given in 1 minit.. every correct word is consider.. kalau nak prektis.. google je, trengkas/ typing test.. jumpa lah.. kbai.. 


Friday, 30 October 2015

Perasmian MeGICT' 15


Assalamualaikum.. act last year ada tahu pasal MeGICT ni.. tapi baru tahun ni lah azie macam ada hati nak join2.. huhu.. sebenarnya niat nak pergi bagi makan rohani.. ada ceramah dari Pu Yoeb and Da'i Izhar.. rupa2nya sebelum mula forum ad-din tu.. ada majlis perasmian.. baru lah tahu...rupanya memang ini baru tahun kedua penganjuran..

lambat juga mula ..walaupun dalam poster tulis jam 8 kan.. masa tu mula lah hati kecil ni berkata "ni mesty sebab ada kerjasama dengan upsi.. selalu nya, majlis yang upsi anjurkan memang mula lambat sikit.." hahahh.. bukan nak kata u sendiri, tapi selalunya memang camtu.. maybe motip nak kumpul pelajar lebih awal, then baru vvip datang.. tapi bagi orang yang punctual macam azie ni.. nak menunggu lama begitu, haih.. memang menguji kesabaran lah.. tapi apa pun, ucapan2 tu semua best.. perasmian memang ohsem.. ada gimik.. nah belanja gambar.. curik dari page MegICT..


lepas perasmian, vvip ada jamuan makan2 dulu.. so0.. menunggu lagi lah weols ni.. macam deme2 yang minat at pu yoeb and da'i izhar ni takde masalah lah kan menunggu.. azie? takdelaa fanatik sangat.. suka jugak lah.. jadi demi memenuhi kehendak makanan rohani, tunggu jugak lah.. so.. lepas beberapa ketika, majlis forum ad-din pun bermula.. serius habaq hang seronok.. walaupun nampak lah perbezaan cara pendekatan dari PU dan Da'i tapi both best in their own way.. cumanya ralat tak dapat nk stay sampai habis.. sebab malam tu azie pergi sana naek moto.. jadi takot nak amek risk kena tahan dengan guard tak boleh masok, weols balek lah dulu.. kalau tahu bas tunggu , ada 2 biji yang bawak ke sana.. takdelah weols tergedik2 naek moto bahayakan diri memalam..


Wednesday, 30 September 2015

setlle

Assalamualaikum.

alhamdulillah.. lepas dah pening2.. berapa kali belek.. susun pi susun mai.. check satu2 perjanjian biasiswa tajaan kpm ni.. dan juga setiap satu helai dokumen yang diperlukan..


akhirnya.. azie pon bawa borang yang perlukan cop saksi dan pengesahan dari pegawai kerajaan kelas A.. yang mana pilihan azie adalah.. pensyarah ipta.. a.k.a pensyarah akademik ..



kebetulan isnin aritu lagi azie dah email dia.. and dia setuju nak jumpa hari ini jam 10.. lama juga azie dalam bilik PA azie tu.. sebab nak adjust nk cop tu..bagi cantek.. then bila dah setel.. azie terus susun balek, then check sekali imbas.. masuk dalam sampul.. seal.. and terus shoot pergi pejabat pos laju.. phew..

finally done..

now just pray document tu semua selamat sampai dan selamat diproses.. baik untuk PTPTN dan juga Biasiswa ni.. 


Monday, 28 September 2015

hello.. saya nak tanya...

Assalamualaikum..

kan sejak hari check dapat biasiswa ni.. dah bermacam2 soalan bermain dalam fikiran ni.. mula2 sekali macam mana dia bayar.. betul ke amount dia state ni.. then terfikir pulak.. pasal ptptn macam mana.. sebab azie apply ptptn taw .. tapi mujurlah semalam dapat juga cetak surat tawaran walaupun tak keluar images pada header.. jadinya azie dah tahu lah.. mereka nak azie tamatkan dalam tempoh 3 minggu dari surat tawaran tu apa2 tajaan atau pinjaman lain.. 

perkara pertama azie buat hari ni.. pergi kelas.. hehe.. balek dari kelas.. azie terus call orang biasiswa ni.. dalam surat tawaran ada state 3 nombor untuk pertanyaan.. mujurlah mereka sangat ramah dan mesra.. well.. should i say dia.. sebab azie call sorang ni je.. memang sangat baik hati dan sabar malayan soalan minah clumsy macam azie nie.. hehehh.. alhamdulillah..satu demi satu perkara terjawab.. macam saksi dan orang yang sahkan salinan dokumen boleh org yang sama.. dan saksi memang boleh orang yang sama bagi pelajar, penjamin 1 dan 2.. setem hasil tampal je.. tapayah matikan.. sertakan sekali salinan muka depan buku bank and bla3.. masa tu baru lah rasa selamat dan semangat nak setelkan hantar perjanjian bagai ni..

then azie cuba call orang ptptn pula.. mulanya azie cuba call pegawai yang handle account azie masa azie diploma dulu..sebabnya masa azie nak apply baru utk degree.. azie rujuk dengan beliau berkenaan ptptn ni.. tapi tahu tak.. nombor berkenaan tiada dalam perkhidmatan.. lalu azie cuba call talian hotline.. tapi.. tapi.. satu pilihan pun takde yang berkaitan dengan soalan azie nak tanya.. i mean.. yela. azie nak tanya macam mana nak hentikan biaya ptptn ni.. sebab dapat biasiswa.. then dari segi bayaran macam mana.. kena terus bayar ke.. bole mintak penangguhan ke.. act bab bayar tu azie paling risau.. sebab pasal nak stop kan tu.. azie ada terjumpa satu blog ni share.. guna je borang 


jadi sebenar2nya azie just nak tanya soal bayar je.. huhu.. mujur lah teringat baca soalan lazim di lama web ptptn.. soalan berkaitan pembatalan bagai ni..dibawah tajuk bayaran balik.. 



jadi azie pon tekan lah bahagian bayaran balek masa call talian hotline tu.. macam2 jugak dia minta... nombor IC lah bagai.. last sekali baru dia sebut.. tekan 0 untuk bercakap dengan pegawai perkhimatan pelanggan.. pftt.. sementara tunggu pegawai tu angkat sempat lah dia cakap..azie pemanggil yang pertama.. panggilan akan dirakam.. bagi dengar lagu ptptn lah ape lah.. last2 dpat gak cakap.. alhamdulillah.. terjawab sudah.. memang azie kena anta je borang tu..dan tunggu je surat kata dah batalkan biaya ptptn.. then soal bayaran... habis belajar nanti baru surat bayaran balek dikeluarkan.. alhamdulillah..takde lah rasa susah hati sangat.. moga urusan seterusnya berjalan lancar.. 


Sunday, 27 September 2015

Keputusan Tawaran Biasiswa Perguruan Persekutuan Program Ijazah Pertama di IPTA bagi tahun 2015

Assalamualaikum.

Akhirnya... keluar jugak keputusan temuduga biasiswa tajaan KPM ni.. act dari lepas setel intebiu aritu ternanti2 dan tertanya2 juga bila agaknya dapat tahu.. aleh2 dah cuti bagai.. semak2 laman web kpm xde apa2.. masa tu sedapkan hati.. mungkin nak tunggu result semester 2.. tapi bila dah dapat result pon.. dalam tempoh cuti panjang.. takde apa berita.. to tell the truth.. dah tak mengharap dah.. tapi gaya mak abah..even M pon.. macam harapkan jugak ...

hinggalah tiba satu hari ni.. kawan azie teleg, kata dah bole semak keputusan biasiswa kpm ni.. jadi azie minta M tolong semakkan sebab talian internet di rumah agak slow.. lagipon dah malam nak pergi cc.. tapi masa tu kelam jugak lah.. sebab diminta login guna id dan password semasa memohon.. ya Allah zaman bila aku mohon tu.. serius tak ingat password.. jadi azie listkan je semua jenis password yang biasa azie gunakan.. minta M cuba semak kan.. lama juga lah baru M call.. bagitaw azie bahawa "Anda ditawarkan biasiswa perguruan program ijazah pertama (pendidikan) di institusi pengajian tinggi awam ambilan tahun 2015 bla..bla..bla.." tapi masa M bagitaw tu... time important part berjaya ditawarkan biasiswa tu.. azie tak dengar.. line dengki.. suara putus2.. last2 bila M marah2 azie dengar plak.. mengekek2 azie ketawa pasal rasa kelakar gilaa.. tapi bila dah dengar tu.. perasaan tu macam err serius ke nie.. then azie minta M wasap gambar tu.. konon tak percaya lah ni.. sebab tak tengok sendiri kan.. bila dah tengok.. azie hold dulu news tu.. esok baru nak cerita dengan mak..

lepas dah pergi cc, check sendiri.. download, print baca segala dokumen2 yang diminta download pada pautan yang disediakan.. azie balek bagitaw pulak dengan abah.. tanya pendapat semua.. abah kata "sukahati hang laa..pt kena bayaq, hat ni tak payah" fikir2 balek, betul jugak..

jadinya, setelah difikir2kan.. azie pon klik setuju terima biasiswa perguruan persekutuan program ijazah pertama di IPTA ni... tapi ya Allah nak kata dugaan ke hape.. berzaman dia punya loading.. tak taw lah server dia problem ke.. memang tengah ramai akses ke.. nak kata wifi upsi slow, bukak youtube bagai elok pulak..

setelah beberapa ketika, finally keluar lah popup begini..


ha maknanya dah betul dah setuju lah tu.. jadinya, azie pon proceed lah klik pada pautan surat tawaran.. sebab dah setuju, jadi boleh lah cetak kan.. but again.. loading punya loading.. tak taw berapa kali refresh.. last2 azie gatal tangan klik print.. acah2 nak save pdf lah kan.. tak lama lepas tu, keluar lah surat tawaran yang dinanti.. malangnya tak keluar pulak image pada header surat..



maka disebabkan stress melampau, azie shutdown laptop dan tido.. ~.~''



Tuesday, 8 September 2015

pertama kali di pusat kesihatan upsi

Assalamualaikum..

hari kedua kuliah semester 1 tahun 2 a.k.a semester 3.. azie masih lagi tidak sehat.. jadi.. sebab risau nanti tak dapat belajar dengan tekun.. maka azie pon berniat nak jejak kaki ke pusat kesihatan upsi.. segan nak pergi sorang.. azie ajak kawan teman.. mujurlah dia sudi..

tunggu punya tunggu.. taw2 nombor tak dipanggil..dah skip panggil nombor lain.. tak lama kemudian.. ada sorang staff ni panggil azie..and suruh duduk berdekatan bilik dr yang patut azie jumpa.. ate tadi tak duduk situ pasal kusi penuh.. ramai pakat tak sehat jerebu2 nie..

masa azie duduk situ..tiba2 staff tadi panggil lagi..and bagi nombor baru.. tapi tak lama kemudian.. ada sorang staff lagi panggil azie masuk.. lalu azie masuk dan ajak kawan azie masuk sekali..hahahh.. sempat lah dr tu perli..eh ada dua radziah ke..pftt.. tapi azie sengih jelaa.. while kawan azie kata..dia suruh teman.. hahah..oii bikin kantoii laa..

then dr tanya kenapa.. azie pon cerita la..kata batuk..sakit tekak.. then dr mintak nurse tu check suhu..katanya alahaii sikit aje.. hurm.. tu pasal azie malas kalau demam sikit2 nk pergi klinik..nanti dr perli cmtu lah..finally menda azie takutkan dah jadi..tebal jek muka rasa kena perli cmtu.. tapi azie sengih jela.. cakap dah masuk belajar.. takut teruk nak study tak fokus.. pahtu dr tu senyap je.. then dia fikir2 nak kasi ubat apa.. lepas tu..azie keluar dan tunggu ubat.. masa tunggu ubat tiba2 ternampak kawan M.. azie tahu dia kerja pusat kesihatan..tapi tak tahu bahagian mana,,rupanya bahagian pergigian.. sembang2 lah kejap weols di kaunter tempat dia kerja tu..huhu.. siap perli azie kata azie demam rindu kat M.. haihh..arini memang hari orang perli azie ke.. uhukk


tak taw laa makan abeh ke idak ni nanti...hahah.. pasal azie pe'el dah sehat sikit tak makan ubat dah..



Saturday, 16 May 2015

Pengalaman Temuduga Biasiswa Perguruan Persekutuan Program Ijazah Pertama (Pendidikan) di IPTA 2015

Assalamualaikum.

tajuk panjang, untuk memudahkan carian. tujuan membantu orang lain dapat terokai pengalaman azie.

6 mei lalu azie dapat email.. tapi baru beberapa hari lepas azie tergerak nak check email.. lalu membuat semakan pada pada link yang dimaksudkan dalam email berkenaan... keputusan untuk temuduga biasiswa di bawah KPM ni laa..


bayangkanlah.. disebabkan itu, azie ada beberapa hari aje nak prepare untuk temuduga berkenaan.. memang tak sangka langsung akan terpanggil temuduga.. almaklumlah.. kan hari tu azie punya test ala kadar je rasanya markah.. boleh baca pengalaman azie ujian fizikal dan ujian bertulis pada bulan lalu diSINI .. tapi apa yang lebih sadis, disebabkan terlalu banyak asessment, jadi azie tak dapat nak buat persediaan rapi.. betul2 semalam je study2 sikit pasal kementerian2 bagai.. takut ditanya kan.. mujur juga lah, tempat temuduga dalam kampus upsi sahaja.. mujurlah, azie dapat nak excuse kelas koko dengan menggantikan sesi ujian yang sepatutnya dibuat hari ini, pada waktu lain..

samada suratan atau kebetulan.. hari temuduga ni, jatuh pada sambutan hari guru.. kawan2 azie siap hafal lagu kami guru malaysia bagai.. azie dah cuak.. memang tak tahu full lagu tu.. memang dah tabahkan hati je.. kalau ditanya tak tahu.. nmm.. nmm.. sebabnya kitorang expect temuduga ni ala2 temuduga medsi dulu je.. al kisahnya lagi.. tak sama taw bilik temuduga dengan kawan2 tu.. tapi naseb lah sebelah2 je.. jadi kami merempat sama2 lah ditangga Pusat Pelajar Kampus Sultan Azlan Shah.. ecehh kemain.. haha..

beruntungnya sikit azie kira batch yang awal2.. batch yang ketiga yang masok temuduga.. sebabnya mereka bawa masuk 5 orang pelajar sekaligus.. dan ditemuduga oleh dua orang panel.. giliran adalah ikut senarai nama yang ditampal pada pintu bilik temuduga.. sebelum masuk, mereka dah pesan untuk check semula file, letakkan yang dokuman mereka minta tu pada bahagian paling hadapan.. dan kami juga diminta untuk tulis nama pada tape putih dan tampal pada tudung.. menggantikan nametag.. katanya kalau pakai nametag biasa ni, panel tak nampak nama.. tiap kali ada je yang dah sudah ditemuduga.. kitorang mesti kelam tanya diorang.. "eh dia tanya apa..?" "macam mana suasana sesi temuduga kat dalam tu..?" naseblah mereka rajin nak layan dan cerita dekat weols yang kelam ni.. bhahaha.. jadi ada laa sedikit gambaran dan bersedia lah sikit kan..


akhirnya tiba giliran azie, ya Allah tuhan je tahu nebesnya macam mana.. tapi mereka2 yang patut masuk bersama2 azie masa tu macam lambat2 aje nak gerak masok.. tak taw lah tak habis disscuss apa lagi dengan kawan2 deme.. jadi.. azie beranikan diri pergi dahulu.. maknanya azie orang pertama  yang masuk.. mula2 azie tak berani nak duduk.. mereka laen yang masuk pon, tak duduk dulu.. panel perasan, kami berdiri.. jadi dia suruh duduk.. once dah duduk.. azie cuba senyum.. acah2 tawan hati panel.. sebab dah tentulah azie yang pertama kena jawab.. tapi azie anggap tu advantage.. sebab azie boleh jawab dulu.. orang belakang2 yang akan ketandusan idea..

soalan pertama tak susah.. mereka cuma nak kita kenalkan diri, ambil kos apa di upsi dan kenapa pilih pendidikan.. masa tu memang macam2 nk goreng pasal pilih pendidikan.. tapi nebes kot.. azie citer sikit je..huhu.. but still convincing lah.. next mereka tanya soalan in english. "if you're given a chance to travel, which country you wanna go and why?" something like that.. soo azie pon kata nak pergi korea.. jeju island.. sebab kononnya tempat tu best ..orang selalu pergi honeymoon.. soo panel tu macam sengih2.. jadi azie kata..tapi saya takde la plan nak honeymoon sana.. sambil sengih2 jugak.. heheh.. lepas tu azie propa lah lagi.. suka culture diorang and nak tengok sendiri lifestyle orang sana yang mostly similar macam jepun, sangat berdisiplin and so on..

last question is kinda perbincangan... dia kasi soalan/ situasi dan kita debatkan.. ada budak2 yang sebelum azie mereka ditanya tentang fesbuk.. apa kebaikannya kot.. but time azie, soalannya

"guru ibarat lilin, dan guru bak limau kasturi perumpamaan manakah yang lebih menggambarkan ciri seorang guru" 

something macam tu lah.. jadinya.. azie pon cepat2 process maklumat tu dan jawab..

"sebenarnya ini pertama kali saya mendengar guru bak limau kasturi.. tapi saya percaya perumpamaan ini lebih tepat menggambarkan seorang guru.. yang mana bau limau kasturi ini baunya harum.. boleh mewangikan sesebuah bilik.. begitulah guru.. sifatnya memberikan keharuman.. kedamaian.. ilmu.. pengetahuan untuk dikongsi dengan anak murid.." 

lebih kurang gini lah..lagi2 goreng apa tak ingat sangat.. lepas2 tu bila rakan2 lain yang ditemuduga sama2 azie tu jawab.. ada lagi yang menyampuk menambah2.. jadi azie pon rasa tak selamat pulak, sikit sangat cakap.. azie sampuk dan tambah2 lagi.. hehehh.. last2 panel tu pulak sampuk dan kata

"ok. baiklah.. kalau tak dihentikan sampai esok pon tak habis.. padahal kita dah tahu dah siapa yang boleh cakap..siapa yang tak.. " 

kata2 itu memecah tawa kami berlima pelajar yang ditemuduga.. selepas selesai.. kami pun keluar.. masa tu.. boleh kata puas lah.. dapat cakap banyak2.. acah2 tawan hati dua panel perempuan yang acah2 garang.. but sweet2 gitu.. now tunggu result jelah..



peace..


Wednesday, 22 April 2015

Majlis Kecemerlangan FSKIK

Assalamualaikum.


alhamdulillah. memang semester lepas azie berjaya dapat result yang cemerlang.. dan kebetulan semester ini, fakulti anjurkan majlis anugerah kecemerlangan.. jadinya, merasa juga lah azie nak pergi majlis anugerah kecemerlangan bagi pelajar2 yang dean list.. sebab dulu masa diploma, dapat juga dean list or kat poli kami sebut akj.. anugerah ketua jabatan.. tapi takde pon taw masjlis2 gini.. kau pergi jabatan.. kau ambil je sendiri kau punya sijil dean list tu.. huhu... act tak banyak pon nak cerita.. just beratur naek pentas, ambil kertas kuning dalam gmbar diatas.. acah2 ambil sijil lah kan.. then within setiap kos punya turn ambil sijil, ada persembahan wakil dari setiap kos yang ditawarkan oleh Fakulti Seni, Komputeran dan Industri Kreatif (FSKIK).

ini lah kawan2 sama umur, sama kos, selalunya sama kelas dengan salah sorang.. In sha Allah cuba dapat dekan sama2 lagi sampai grad.. baru lah sweet kan.. hihi

ehemm... abaikan muka tak semenggah tu.. doakan azie berjaya kumpul dekan sampai grad ye.. amin..



Thursday, 16 April 2015

Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) Biasiswa Perguruan Persekutuan Program Ijazah Pertama (Pendidikan) di IPTA 2015

Assalamualaikum.

last time kawan ada ajak isi permohonan biasiswa di bawah kpm.. katanya baru pertama kali mereka tawarkan biasiswa untuk kursus pendidikan.. masa tu azie just isi je.. walaupun perasaan masa tu macam kompom tak dapat nie.. sebab kelayakan koko bagai so ~ so~ je.. isi pon dah dekat2 sangat dengan tarikh tutup..


tapi siapa sangka, 9 april lalu rupanya ada email beritahu untuk semakan panggilan Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) Biasiswa Perguruan Persekutuan Program Ijazah Pertama (Pendidikan) di IPTA 2015.



ataupun yang kitorang sebut ringkas ujian fizikal untuk pemohon biasiswa tajaan KPM.. tapi malangnya, baru beberapa hari lepas dapat tahu pasal ni.. alhamdulillah.. bila semak2 dapat lah pulak... 


masa tahu dapat, layak tu memang blur habis lah.. macam mana ujian nya kan.. dok search2 memang tak faham… rupanya dia buat style macam kalau kita ni apply nak masok ipg.. kebetulan pulak memang lokasi ujian tu diserata ipg di Malaysia nie.. azie dapat kat ipg ilmu khas.. di KL.. tak sangka lah pulak sebenarnya memang rata2 pelajar upsi yang dipanggil buat ujian di situ.. azie pergi dengan kawan yang sama2 apply aritu.. minta tolong M bawakkan. tapi disebabkan risau tak sempat nak sampai sebelum jam 8 pagi, M cadangkan tumpang rumah dia.. habis tu memasing pun tak sanggup nak gerak pagi2 buta dari upsi.. hihi. 


sementara tunggu azan subuh, sebelum gerak ke IPG Ilmu Khas.

masa mula2 sampai ada lah staff kat situ yang tegur2 dan beritahu kat mana nak kumpul.. sebabnya weols tak paham dia punya sign. plus dalam surat, takde state pon kumpul kat mana ke hape.. tapi kan.. nak dijadikan kesahnya.. memang dah lama dah..i mean, dah beberapa hari sebelum hari ini, telahpun dijalankan ukcg ni.. tapi bagi budak2 yang nak masok ipg lah.. kitorang ni, special kes.. sebab apply biasiswa tajaan kpm.. tak tahu pulak rupanya, staff sana pon tak tahu pasal ni.. punya nak kata pertama kalinya lah kan.. tapi mujurlah pegawai2 yang terlibat dengan ujian2 ni.. memang tahu lah yang weols ni batch yang mohon biasiswa.. act azie pon tak paham motip dia buat budak2 yang mohon biasiswa dia ni di uji macam budak2 nak masok ipg.. masa tu, logik yang boleh fikir, sebab nak test sesuai tak jadi cikgu.. tahan tak.. mental fizikal.. something macam tu.. sebab kemungkinan besar, kita akan terikat kontrak kerja dengan kpm sebab dah ambil biasiswa tajaan mereka an.. ok dah.. lupakan dulu pasal tu..

act ada dua ujian... ujian bertulis dan ujian fizikal.. mula2 sekali kami dikumpulkan dalam satu dewan kuliah tak salah azie.. brief tentang procedure hari itu.. kemudian, masing2 diarahkan pergi ke bilik ujian ikut senarai nama yang kita dah tandatangan masa awal2 datang tadi.. makesure letak ic atas meja.. dan slip kehadiran a.k.a slip layak menduduki ujian kelayakan calon.. act ada dua bahagian. jadi pandai2 lah manfaatkan masa 45minit tu menjawab kedua2 bahagian. penting!! buku soalan jangan di conteng.. dah baca, terus pindahkan jawapan di kertas jawapan omr.. sebab ni macam soalan test personaliti, jangan fikir lama2.. baca, jawab.. baca, jawab..

kemudian kita juga kena isi borang akuan yang kita ni sehat nak ambil ujian fizikal.. borang tu simpan.. serahkan pada pegawai di tempat ujian fizikal nanti.. berbalik pada kesah ujian fizikal. ada beberapa fasa ujian perlu dilalui. *jangan risau, mereka ada tunjuk video dan sebelum buat each session pon ada abam and hakak sado yang demo..

warming up dulu.. sebelum pergi pergi buat ujian fizikal


1) ujian BMI. timbang berat dan ukur tinggi.
2) bangkit tubi bervariasi

yang ni leceh sikit. azie stuck kat no3. heheh..
first dalam posisi bangkit tubi macam biasa.. tapi tangan lunjurkan ke hadapan bangkit dan pastikan hujung jari mencecah lutut.
kedua dalam posisi sama, lunjurkan tangan ke hadapan dan bangkit hingga siku mencecah lutut
ketiga dalam posisi sama, silangkan tangan diperut seperti sedang solat kemudian bangkit dan rapatkan dada ke lutut.
keempat dalam posisi sama, silangkan tangan di atas kepala (tangan kanan pegang siku kiri, tangan kiri pegang siku kanan) kemudian bangkit dan rapatkan dada ke lutut.
kelima dalam posisi sama, silang kan tangan di belakang kepala (tangan kanan dibahu kiri, tangan kiri dibahu kanan) kemudian bangkit dan rapatkan dada ke lutut.

rules : boleh angkat sebelah kaki, asalkan kaki sebelah lagi rapat ke bumi..

3) kilas sisi

tengok macam senang.. tapi susah jugak nak buat laju2..
apa kena buat? tunduk.. membongkok.. tangan cecah lantai kemudian bangun, dan kilas ke sisi kanan.. ulang perbuatan tadi, bangun dan kilas ke sisi kiri..banyak2 kali.. laju2.. dalam masa 1 minit.. dengarnya kena dapat kurang2 45 kali kilas sisi kiri kanan.. untuk markah penuh..


4) lompat kuadran

pon sama nampak senang.. tapi kalau dah badan berat..tak selalu exercise memang terasa juga..
lompat laju2 dalam kotak yang disediakan.. ok bayangkan ada satu kotak 4 segi sama..dan ada 4 bahagian dalam kotak tu.. di label dengan 1, 2, 3, 4 jadi kita kena lompat ikut turutan nombor.. tak boleh pijak line.. tak boleh keluar kotak.. tak boleh skip nombor.. lompatlah selaju2 yang anda mampu.. dalam masa 10 or 30 saat.. and kena achieve skor tertentu (xingat berapa) kalau pijak line dia deduct marks.. ada dua kali percubaan.. dan markah tertinggi yang akan diambil..

5) bleep test.

ok..ini memang memenatkan.. lagi2 pulak azie dah lama tak jog.. memang pancit.. bagi yang tak tahu bleep test ni macam mana.. ada beberapa level.. perempuan kena achieve dalam 5 or 6 level and lelaki 7 ke 8 level gitu.. each level ad 10 kali ulang alik. panjang trek 20m.. tiap kali bunyi beep..kena lari dan sampai tamat sebelum bunyi beep seterusnya.. sebab bila beep seterusnya bermakna kita kena lari patah balek pulak dan sampai sebelum bunyi beep seterusnya..sampailah habis 10 kali.. then wait dia masok level 2.. dah beep, lari..dan seterusnya. siyes cakap semput.. azie hampir2 nak masok level 3.. tak sedar masa bila dapat warning kad kuning.. taw2 dengar suruh berhenti.. lalu azie keluar aje lah..

masa tu..memang macam kat padang pasir.. hausnya ya Allah.. naseb baek lah sebelum pergi tempat bleep test tu kawan azie yang dah sudah ada kasi air.. kalau tak.. tak taw la..perasaannya macam kat padang pasir taw.. ingat kan ada apa2 lagi kena buat.. azie pon duduk lah hilangkan lelah di luar tu kan.. tapinya dapat tahu..takde apa dah..dah boleh nak balek.. lalu, azie berjalan lah perlahan2 mencari M dan kawan azie.. naseb lah deme tunggu berdekatan aje..tak lama lepas duduk2 rehat dan berkongsi2 cerita pengalaman masing2.. kami pun gerak balek..


muka tak semenggah je.. keletihan..

tapi sempat lah singgah makan di jejantas sungai buloh sebelum balek upsi.. tapi nak kata punya penat.. masing2 lena dalam perjalanan balek.. kalau nak ikutkan..memang sempat azie nak pergi kelas petang tu.. tapi disebabkan malas dan terlampau penat buat bleep test.. sedap je lena.. dah petang sikit terpaksa lah bangun study... sebab malamnya ada midterm test bagi kursus system admin... haihh...


haruslah ambil kenang2an kan.. kebetulan line clear.. haha.. takde saksi.. kecuali makgard kat sebelah tu..