Saturday, 16 May 2015

Pengalaman Temuduga Biasiswa Perguruan Persekutuan Program Ijazah Pertama (Pendidikan) di IPTA 2015

Assalamualaikum.

tajuk panjang, untuk memudahkan carian. tujuan membantu orang lain dapat terokai pengalaman azie.

6 mei lalu azie dapat email.. tapi baru beberapa hari lepas azie tergerak nak check email.. lalu membuat semakan pada pada link yang dimaksudkan dalam email berkenaan... keputusan untuk temuduga biasiswa di bawah KPM ni laa..


bayangkanlah.. disebabkan itu, azie ada beberapa hari aje nak prepare untuk temuduga berkenaan.. memang tak sangka langsung akan terpanggil temuduga.. almaklumlah.. kan hari tu azie punya test ala kadar je rasanya markah.. boleh baca pengalaman azie ujian fizikal dan ujian bertulis pada bulan lalu diSINI .. tapi apa yang lebih sadis, disebabkan terlalu banyak asessment, jadi azie tak dapat nak buat persediaan rapi.. betul2 semalam je study2 sikit pasal kementerian2 bagai.. takut ditanya kan.. mujur juga lah, tempat temuduga dalam kampus upsi sahaja.. mujurlah, azie dapat nak excuse kelas koko dengan menggantikan sesi ujian yang sepatutnya dibuat hari ini, pada waktu lain..

samada suratan atau kebetulan.. hari temuduga ni, jatuh pada sambutan hari guru.. kawan2 azie siap hafal lagu kami guru malaysia bagai.. azie dah cuak.. memang tak tahu full lagu tu.. memang dah tabahkan hati je.. kalau ditanya tak tahu.. nmm.. nmm.. sebabnya kitorang expect temuduga ni ala2 temuduga medsi dulu je.. al kisahnya lagi.. tak sama taw bilik temuduga dengan kawan2 tu.. tapi naseb lah sebelah2 je.. jadi kami merempat sama2 lah ditangga Pusat Pelajar Kampus Sultan Azlan Shah.. ecehh kemain.. haha..

beruntungnya sikit azie kira batch yang awal2.. batch yang ketiga yang masok temuduga.. sebabnya mereka bawa masuk 5 orang pelajar sekaligus.. dan ditemuduga oleh dua orang panel.. giliran adalah ikut senarai nama yang ditampal pada pintu bilik temuduga.. sebelum masuk, mereka dah pesan untuk check semula file, letakkan yang dokuman mereka minta tu pada bahagian paling hadapan.. dan kami juga diminta untuk tulis nama pada tape putih dan tampal pada tudung.. menggantikan nametag.. katanya kalau pakai nametag biasa ni, panel tak nampak nama.. tiap kali ada je yang dah sudah ditemuduga.. kitorang mesti kelam tanya diorang.. "eh dia tanya apa..?" "macam mana suasana sesi temuduga kat dalam tu..?" naseblah mereka rajin nak layan dan cerita dekat weols yang kelam ni.. bhahaha.. jadi ada laa sedikit gambaran dan bersedia lah sikit kan..


akhirnya tiba giliran azie, ya Allah tuhan je tahu nebesnya macam mana.. tapi mereka2 yang patut masuk bersama2 azie masa tu macam lambat2 aje nak gerak masok.. tak taw lah tak habis disscuss apa lagi dengan kawan2 deme.. jadi.. azie beranikan diri pergi dahulu.. maknanya azie orang pertama  yang masuk.. mula2 azie tak berani nak duduk.. mereka laen yang masuk pon, tak duduk dulu.. panel perasan, kami berdiri.. jadi dia suruh duduk.. once dah duduk.. azie cuba senyum.. acah2 tawan hati panel.. sebab dah tentulah azie yang pertama kena jawab.. tapi azie anggap tu advantage.. sebab azie boleh jawab dulu.. orang belakang2 yang akan ketandusan idea..

soalan pertama tak susah.. mereka cuma nak kita kenalkan diri, ambil kos apa di upsi dan kenapa pilih pendidikan.. masa tu memang macam2 nk goreng pasal pilih pendidikan.. tapi nebes kot.. azie citer sikit je..huhu.. but still convincing lah.. next mereka tanya soalan in english. "if you're given a chance to travel, which country you wanna go and why?" something like that.. soo azie pon kata nak pergi korea.. jeju island.. sebab kononnya tempat tu best ..orang selalu pergi honeymoon.. soo panel tu macam sengih2.. jadi azie kata..tapi saya takde la plan nak honeymoon sana.. sambil sengih2 jugak.. heheh.. lepas tu azie propa lah lagi.. suka culture diorang and nak tengok sendiri lifestyle orang sana yang mostly similar macam jepun, sangat berdisiplin and so on..

last question is kinda perbincangan... dia kasi soalan/ situasi dan kita debatkan.. ada budak2 yang sebelum azie mereka ditanya tentang fesbuk.. apa kebaikannya kot.. but time azie, soalannya

"guru ibarat lilin, dan guru bak limau kasturi perumpamaan manakah yang lebih menggambarkan ciri seorang guru" 

something macam tu lah.. jadinya.. azie pon cepat2 process maklumat tu dan jawab..

"sebenarnya ini pertama kali saya mendengar guru bak limau kasturi.. tapi saya percaya perumpamaan ini lebih tepat menggambarkan seorang guru.. yang mana bau limau kasturi ini baunya harum.. boleh mewangikan sesebuah bilik.. begitulah guru.. sifatnya memberikan keharuman.. kedamaian.. ilmu.. pengetahuan untuk dikongsi dengan anak murid.." 

lebih kurang gini lah..lagi2 goreng apa tak ingat sangat.. lepas2 tu bila rakan2 lain yang ditemuduga sama2 azie tu jawab.. ada lagi yang menyampuk menambah2.. jadi azie pon rasa tak selamat pulak, sikit sangat cakap.. azie sampuk dan tambah2 lagi.. hehehh.. last2 panel tu pulak sampuk dan kata

"ok. baiklah.. kalau tak dihentikan sampai esok pon tak habis.. padahal kita dah tahu dah siapa yang boleh cakap..siapa yang tak.. " 

kata2 itu memecah tawa kami berlima pelajar yang ditemuduga.. selepas selesai.. kami pun keluar.. masa tu.. boleh kata puas lah.. dapat cakap banyak2.. acah2 tawan hati dua panel perempuan yang acah2 garang.. but sweet2 gitu.. now tunggu result jelah..



peace..


1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini