Tuesday, 24 June 2014

pengalaman temuduga di upm


assalamualaikum.. ok..jadi kali ini azie nak cerita pengalaman temuduga di UPM pula.. Temuduga Bacelor Pendidikan Bimbingan dan Kaunseling ambilan september 2014/2015.. wahh.. kemain panjang gitu kan.. pftt.. azie tak tahu rumah alang dengan upm berapa lama perjalanan ke sana.. alang kata semalam, pukul 6.30.. eh awok nie lurus ler kan.. 5.30 dah bangon..mandi solat siap bagai.. pukul 6 lagi dah bising kejut alang suruh bangon.. di tepuk2.. di picit2 nya.. naseb la jaga.. al maklumlah sekarang dah jadi bapak orang kan.. senang aje lah dia terjaga..

sampai aje kan sana.. kami tunggu berdekatan meja pendaftaran.. you can say sangat senang je.. nak cari Dewan Kuliah Akademik Pusat, UPM tu.. awal lagi.. tapi dah ramai juga yang datang.. but.. as far as i can see.. not as ramai as masa kat upnm and kat upsi.. dont know.. mungkin ramai belum sampai.. uhuhh.. almost 8, azie perasan ada akak datang susun2 kertas di meja pendaftaran... masa tu, macam takdak orang jaga je.. tapi ramai dah mula menuju ke arah meja berkenaan.. azie pon ikut juga.. mereka dah letak sign.. kursus sekian2.. di sini dan di sini.. azie perhati orang laen buat apa..ouhh.. mereka tanda tangan.. kehadiran mungkin.. lepas tu azie blank.. err..nak buat apa..azie berdiri kat belakang .. azie perasan.. ramai yang terus pergi menunggu berhampiran bilik temuduga.. azie tak berani nak pergi sendiri.. nekad cuba buat kawan.. makanya, azie perhati siapa yang sign di kursus yang sama macam azie ambil.. lepas tu.. azie tego dia.. yeaa.. dapat kawan... ahaks..

mula2 kami terus duduk di luar bilik temuduga.. eh.. rupanya kena tunggu di bilik menunggu dulu.. lama juga lah kami sempat berborak2.. then, abang yang jaga tu pon, dah mula panggil2 nama.. tapi kebanyakan nama atas2 azie, belum sampai lagi agaknya.. jadi, dia panggil 5 orang yang dah ada terlebih dahulu.. and guess what.. azie punya turn nombor 3.. ok.. interview yang ketiga.. and azie orang ketiga.. kali ini lah baru dapat rasa kena interview mula2.. awal2 pagi.. seriusly.. nak tercabut segala usus azie di buatnya.. yea..still rasa menda yang sama walaupun dah pergi dua interview.. tapi to tell the truth. dah rasa yakin sikit lah.. nak face interviewer.. while memasing menunggu.. sempat lah berkenalan..berbincang sikit..pasal apa kita patot cakap.. apa expected question.. and yea.. sempat juga selfie..ahahah..



finally sampai my turn.. azie mulakan langkah dengan bismillah.. dan cuba berlagak tenang..

interviewer laki : "radziah dari mana..??"
azie : "perak.. sungkai perak.."
interviewer laki : "ouhh ..sungkai..?? trolak la ye.. situ ada resort kan??"
azie : "a'ahh...nmm..trolak dengan tempat saya tu dekat je..bandarnya sungkai.." 
interviewer laki : "dulu radziah belajar apa ya?? masok sini guna stp ke diploma.."
azie : "diploma.. diploma teknologi maklumat pengaturcaraan "
interviewer laki : "ouhh it laa...jauh lari tu.. "
azie : "ha..cuba nak lari sikit..saya apply sini sebab saya kira dekat dgn tmpt saya, dan kursus ini yang sesuai dengan saya.."

interviewer laki : "tapi kita ada tawarkan kemahiran hidup, sukan.."
azie : "ouhh..semua tu saya tak minat.. "
interviewer laki : "apa yang dalam persekitaran awak melibatkan kaunseling..??"
azie : "ouhh..saya selalu berikan nasehat, pandangan dan bimbingan pada rakan saya..contoh bila mereka dalam dilema untuk membuat keputusan, saya akan berikan pandangan lah.. yang mana patut atau tak patut, namun saya masih menyerahkan keputusan untuk mereka decide, pilih sendiri.."

interviewer puan : "awak ada terlibat dengan kelab atau persatuan pembimbing rakan sebaya??"
azie : "err..tak..takda.." masa tu azie dalam hati.. why laa aku tak join prs masa kat pSis dulu..nmm..
interviewer laki : "ok..awak cakap bahasa inggeris??"
azie : "err..nmm..what..what question.."
interviewer laki : "ok.. tell me how do you relate it and kaunseling..??"
azie :"well..i guess, i can develop a system, games , software or even application that related to caunseling..which makes user, student or people to became motivated and has positive thinking by using it.."

sbnrnya azie baru je, fikir jawapan tu masa duduk  kat luar..interviewer perempuan, ok..dia mcm suka je jawapan azie tu.. interviewer laki azie mcm xpndang sgt plak masa tu..sebab dia acam scary skit laa...plus azie acam dah malu kan dengan dia kan..ahahhh..

interviewer puan : "andai kata awak xditawarkan menjadi guru kaunseling..apa awak nak buat..??"
azie :"ouhh..klw xdpt jadi cikgu kaunseling ya..saya boleh bekerja di bawah kementeria wanita..ataupun lppkn .. mungkin saya juga boleh tubuhkan pusat kaunseling saya sendiri.." 
interviewer laki : "ouhh besa tu cita2.."
azie : "ye..memang..kita kena letak matlamat yang tinggi..kalau kita xdapat capai pon..sekurang2nya kita hampir ke situ.."
interviewer laki : "ok radziah, apa kenangan terpahit dalam hidup awak..??"

ntah kenapa masa tu teringat eksident aje.. jatuh moto masa 5tahun.. diorang mcm terkejut gila..pahtu azie cerita laa mcm mana bole jatuh..dan... "saya masih ada parut tu..memang saya ingat sampai sekarang..even kawan saya yang nampak kejadian tu pon masih ingat, dan cakap dengan saya..dulu kau jatuh depan rumah aku kan.." pahtu dia kata.. "ouhh..5tahun ek..??" muka mcm..xcaya laa..seawal 5tahun dah eksident..and paling ingat..agaknya laa.. "nmm..yelaa..xsalah saya..5, 6 tahun gitu laa.." 

tapi between soalan itu dan soalan ini..mereka senyap..banyak senyap..aku pon nak cakap apa kan..cite nya sekarang..bukan aku je yang xbersedia..mereka juga nampak xbersedia..hahahh..ke sebab aku jujur ckp, xde research sangat pon pasal kaunseling di upm..and takdak sapa yang galakkan pon..sendiri yang pilih nak masok situ.. sebab tu kot dia xtanya.. ahaks.. sebelum end, dorang tanya ada nak tanya apa2 tak..so i was like.. "err.. xde kot.." pahtu deme pon kata "ok..terima kaseh.." aku pon bangon laa nak gi amek fail..tapi gelojoh..aku pi hulur tangan dulu konon nak salam..but end up..aku amek fail..and salam that interviewer perempuan..hahah..

kalau sebelum ni, di upnm dan upsi azie ada snap kenang2an.. kali ni, tak kan lah tak ada.. azie bodek lah alang minta ambil kan.. mulanya dia taknak.. tapi azie cakap "b0leh laa..lepas nie, belum tentu adek datang upm nie lagi..buat kenangan lah.. macam i was here..ahahhh" tak sangka cair jugak hati lelaki abang aku sorang nie.. dia setuju.. bila azie minta ambil dekat sign di tepi pondok keselamatan upm.. kat main entrance tu.. alang pula yang kata huhh..tak lawa pon.. maka nya kami memusing cari sign lain.. tapi takda.. betul2 satu2 nya yang di tepi jalan tu aje lah yang besar and lawo.. sanggup taw patah balek, uturn.. park tepi.. snap gamba.. taraaa...


ok cukup lah dua.. tiba2 lah siap ambil gambar tu, berderet2 kereta masok situ.. semua yang nak pergi intebiu lah tu.. mesty ada yang inspired and plan nak singgah bergambar di situ juga nanti.. ahahhh..perasan aje kan.. since dah habis awal interview nya.. ntah kenapa hati ini rasa serba salah nak cuti bodo2 aje..mungkin sebab sayangkan cuti yang satu2 nya tu.. tergerak hati nak masok opis.. masa tu dah macam.. kalau tak masok opis pon..nak buang masa pi mana... bukan nya alang nak bawak azie pi tengok wayang pon.. kalut sangat minta azie bayar gaji dia harini.. pftt.. berbeza dengan alang.. dia decide tu buang masa dan pergi memancing.. adehh.. sebelum hantar azie balek.. sempat lah dia bawak azie melilau cari perut ayam.. nak buat umpan katanya.. mula2 alang bawak singgah pasa sg besi.. eh, teruja lah azie..sebab dekat dengan upnm kan.. wahh.. macam ye2 je kau nak masok sana teruja kau tu kan.. tapi kat situ takdak tempat proses ayam, jadi takdak perut ayam.. alang bawa pula singgah pasar mana ntah.. lupa..hahahh.. ok.. bagus, ada.. siap boleh buat sup lah kalau alang nak..bagi satu plastik penuh k0t.. free aje lah.. cas buat apa..dia nak buang jugak pon nanti.. euwww... 


muka gumbira akhirnya habis segala macam temuduga.. now time to tawakal dan berdoa.. dapat mana pon tak kesah.. yang penting nak sambung belajar.. azie akan anggap itu lah jalan yang allah dah tetapkan untuk azie.. that's why azie kata tak kesah.. 


1 comment:

Aiman Amer said...

Kak, nak tanya dapat ke tak yg UPM tu ?