Sunday, 22 June 2014

pengalaman temuduga di upsi


assalamualaikum.. amaran.. jangan baca kalau tak minat nak ambil tahu.. sebab azie taip pon azie ngantok, ini kan pula nak baca kan.. act azie cuba bagi gambaran s'detail boleh.. supaya boleh membantu insan laen, yang mungkin akan hadapi temuduga begini nanti, di masa akan datang.. okeyhh.. finally the day has come.. aiyaa.. entah kenapa, hari ini agak huru hara jadi nya.. el0k lah dengan azie pon, bersedia tak bersedia aje kan nak pergi temuduga Ijazah Pendidikan Teknologi Maklumat ambilan september 2014/2015 di UPSI hari ini..terkena pulak interview nya petang.. azie lepak rumah besties azie dulu.. sebab dah janji..nak study sama2.. kon0n nya lah study kan..ahahh.. ehh.. boleh pulak tetiba takdak letrik.. bayangkan macam mana sakan nya peluh kit0rang nie mengalir2 di sebalik baju.. M dah janji dia akan ambil dan bawa kami pergi kampus baru, tempat temuduga.. kelam kabut lah kami siap cepat2.. kon0n nya kan temuduga mula pukul 2.. takot ada kena daftar ke apa lebih awal.. naya lah kalau lambat.. suddenly lah M pulak lambat, sebab sakit perut..nak mengamuk juga lah azie di buat nya.. sebab dah lah tengah nebes, dia lambat2 pulak.. ehh... 

sampai aje dekat kampus baru, kami terus naek, cari bilik 9.. tempat kami di temuduga.. masa tu macam.. err.. ko lah jalan dulu..pergi lah dulu..segan nyaa.. sebab kiri kanan ada kerusi, tempat interviewee duduk menunggu.. sampai dekat depan bilik 9.. memasing terpaku kejap.. tak tahu nak pergi menyampuk macam mana.. sebab akak yang jaga tu.. actually bukan akak pon, sebaya.. dia tengah semak dokumen2 first candidate untuk di interview.. tak lama pon.. around 5-10 minit aje sesi setiap individu.. tapi..entah kenapa rasa lama gila lah nak sampai nombor 19 tu.. masa tu baru teringat, ada baca someone punya pengalaman.. di upsi, mereka ik0t senarai nama.. and ofkos lah senarai nama tu ik0t abjad.. kalau tahu, datang lewat sikit pon takpa.. salah, bukan kalau tahu.. kalau ingat.. haihh.. daripada nebes, sampai lah hilang nebes.. daripada kon0n nya kenyang..sampai lah pening2.. merengek lapar.. tak pasal2 request M carikan makanan.. untuk lapik perut.. lastly.. almost 5 juga rasanya baru azie punya turn sampai.. interviewer kami seorang je.. lelaki.. azie masok beri salam..dan senyum tayang gigi tak berapa comey nie..lepas tu, azie terus bagi borang penilaian tu..sebab urusetia kat luar tu pon, dah pesan awal2.. must bagi interviewer borang tu.. lepas dia amek, dia tanya..

interviewer  :"nama apa ni.."
azie                : "radziah.."
interviewer  : "ok, radziah..dari mana..?? "
azie             : "sungkai.."  entah kenapa sepatah di tanya, sepatah di jawab.. tapi azie jawab sambil sengih2.. senyum mesra gitew.. 
interviewer : "ouhh dekat je.."

so azie senyum lagi.. hak3..

interviewer : "ok..mintak sijil.." sambil dia hulur tangan minta fail sijil azie.. so azie maen bagi ja.. lepas tu.. sengih2 diri depan dia.. masa tu tak teringat pulak nak tanya, b0leh saya duduk..?? tapi naseb baek dia teringat nak pelawa azie duduk.. 
interviewer : "ok radziah boleh duduk " sambil menunjuk ke arah kerusi yang di sediakan.. 

toleh2..ada 3 kerusi...so azie jalan terkedek2 nak pi duduk.. masa tu dah macam  err nak duduk mana nie... azie pilih tengah.. senang nak tenung muka dia.. biar fallin love and luluskan azie masok situ..ahaks...ade ke patot, bagi kerusi bilik kuliah tu..jadi tangan azie duduk di atas meja landing baek punya.. sambil tu, dia khusyuk selak satu persatu sijil azie..

interviewer : "awak aktif juga ye sekolah dulu.." ntah kenapa lurus bendul.. bole bantai jujur sangat pulak..
azie               : "tak delah sangat, sikit2 aje.." then dia pon, boleh ye kan pulak. .ahahh.. 

then dia tenung azie..berfikir nak tanya apa barangkali..kemudian........

interviewer : "ayah awak peneroka ye..berapa ekar tanah..??"
azie               : "err..xtahu lah pulak.. " sambil menyengih ..
interviewer : "ouhh xtahu ek..ok "  azie dalam hati, dah kenapa pulak nak tahu..haihh...
interviewer : "radziah amek apa..?? " tanya sambil tengok borang penilaian.. then sambung "teknologi maklumat..? teknologi maklumat lagi.. " 

azie mengangguk dan perhati je perangai dia.. dah bosan laa tu..dah ramai sebelum azie masok tadi, memasing ada diploma yang sama.. i mean teknologi maklumat lah.. 

interviewer : "err radziah apply apa kat sini.."
azie               : "pendidikan teknologi maklumat.." sambil dia ulang. dia tulis kat borang tu....
interviewer : "ok, radziah amek..pengaturcaraan..tapi ini programming" sambil refer pada rujukan.
azie               : "err..sama lah tu.. "
interviewer : "a'ahh ye..ini bahasa melayu..ini bahasa inggeris.. "

siyesly, azie perhati je taw gelagat interviewer yang sporting lagi bebajet kiut nie.. dia nak kaver malu dia lah tu..laju je tanya next question..

interviewer : "ceritakan apa yg awak belajar.."  

dia tanya gini sebab masa kami menunggu lagi, dah dengar bunyi2... fskik ni, ada syarat kemauskan nya sendiri..and diorang nia, betul2 pegang pada nama kursus yang di senaraikan oleh fakulti berkenaan.. senang cerita, lurus sangat kata diploma azie ni tak layak, xsesuai, xmenepati syarat nak masuk.. siap minta salinan traskrip, punya nak buktikan yang apa kami belajar tu sama... 

azie             : "course yang saya ambil ni, sama je macam sains komputer semua tu..cuma namanya je yang berbeza..tapi dari segi pelajarannya sama..cuma saya belajar kebih mengenai programming..boleh tengok transkrip apa subjek yang saya belajar.."  hujah azie, dengan penuh yakin.. tapi dia jawab.. 
interviewer : "mana boleh nama laen.. "

ehh.. azie dalam hati.. 'mana lah aku nak tahu sapa yg buat nama macam2 lagu tu' .. haihh..kalau defense beria2 pon.. macam lah dia tahu kan, sebab dia bukan lecturer IT.. tapi azie chill je, sengih tu tak tinggal lah.. hahahh.. kemudian azie continue pong pang pong pang pula pasal apa lagi azie belajar semasa diploma.. bajet.....

interviewer : "ok radziah..perkenalkan latar belakang awak.. "  dia pandang dengan muka macam interested gilaa nak dengar and tahu.. mungkin laa..unless azie je perasan dia interested kan..ahahahh

azie           : "nama saya radziah binti md radzi.. berumur 22 tahun.. saya merupakan lepasan diploma teknologi maklumat pengaturcaraan dari politeknik sultan idris shah, sabak bernam..." 
interviewer  : "sultan idris shah kat mana..?? "
azie                : "sabak bernam.. "
interviewer  : "ouhh, dekat je.." lepas menyengih azie sambung..
azie                : "saya merupakan anak bongsu dari empat beradik.."
intervuiewer : "ouhh anak bongsu ya.. " azie sengih lagi..dan sambung lagi...
azie                 : "dan saya satu2 nya anak perempuan dalam keluarga.. "
interviewer : "ouhh patot lahh.."  

now i'm think about it..why patotlah?? nampak sangat ke muka and senyum azie tu manja..ahahhadoii..  tak puas lagi perkenalkan diri..  azie tambah.. 

azie            : "sekarang saya sedang menimba pengalaman bekerja di F**** T***** Sdn Bhd.. tugas saya menyelia sistem dan memastikan tiada masalah berlaku.." 

interviewer : "ouhh.. kat mana..??"  lepas azie cakap dekat mana..laju je dia ouhh.. "ouhh jalan semarak tu?? tempat sy lalu lalang tu..nasi ayam mas.. " ehh ntah kenapa azie pula yang laju je cakap ha'ahh.. dia pon tanya  lah "penah rasa ke.." ehh... azie pon kaver la kan..kata xpenah lagi..jarang jalan sana..ahaha.. soalan seterusnya...berantai..umpama dia tembak azie dengan soalan.. azie tembak balek dengan jawapan.. "duduk mana..?? sewa berapa.. gaji berapa.."  ehh..ade kaitan ke?? ahahhh..  mungkin dia pon dah teringat pulak yg dia patot interview pasal belajar..dia pon mula tanya  azie in english..

interviewer : "tell me what is interesting about yourself..?? what character that can make me likes you"

masa tu i was like..haa..?? ade lah 5 saat juga azie termenung..sambil ulang soalan dia..lepastu acah2 konpiden aje cakap yang azie nie, friendly..then azie kata kon0n nya azie susah nak express marah..sebab tak nak in future bergaduh2 plak..or akan ada awkward moment nak face to face each other... pahtu sempat laa bunyi cengkerik, azie pandang dia..dia pandang azie...terfikir pulak yang azie baru bagi 2 point..azie pon sambung...semangat kata azie ni caring..masa tu dia bantai buat muka interesting..sambil ulang "caring..??" seolah tertarik dan menanya 'betul kah..??' maka nya azie pon buat muka acah2 'yelaa..caring laa..' sambil keluarkan statement mengukuhkan point tadi.. 

azie               : "contoh saya takkan abaikan kawan2..lagi2 kalau tahu mereka ada masalah.."
interviewer : "sesuai ke character awak ni jadi cikgu..?? "

eh..laju lah azie iyakan..sambil kata "misalnya kalau student ada masalah.. saya pasti akan tanya dan cuba nasehat serta berikan beberapa jalan penyelesaian..." jawapan tu semua in english lah..tapi azie malu nak taip broken english azie masa tu..uhukk..sila imagine sendiri lah.. lepas abis ayat azie tu..dia terus ckp..."ok, that's all.." and azie was like..err ok..nmm..berat je rasa nak bangon sebab rasa tak all out..lepas ambil semula fail sijil..azie cakap terima kasih..then,keluar lah terkedek2.. keluar2 je..terus buat muka and cakap dengan qeela and M.. "err..why ask me that question..?? nape tanya soalan gitu..why.." memang what is interesting about yourself tu lah killer question azie.. tak habis lagi rasa malu english berterabur kat dalam bili intebiu tadi.. azie dah rasa nak sepak diriku yg semasa sesi intebiu tu.. siyes... hadoii.. but from different point of view.. akhirnya.. berakhir azab penantian seminggu untuk sesi temuduga di upsi ni.. tawakal ajelah lagi.. cepat2 azie ajak mereka balek..and pergi makan.. sebab belum ready nak ceritakan semua nya pada mereka.. maklumlah..malu masih bersisa.. sebelum balek sempat snap gambar kenang2an.. ahaks..


walaupun, upsi ni kami dah selalu keluar masok.. tapi..nak jugak acah2 first time sampai sini.. kah3..



ok...dah setel, apa lagi.. moh gi makan... tapi peliks.. kenapa M bawak pergi taman U.. area pintu belakang upsi.. lepas dah buat muka blur anda peliks gegila...baru lah tahu.. rupanya dia nak keluar duit.. tapi dah alang2 sampai.. eh.. sempat ajelah snap2.. buat2 tak malu aje lah..walaupun ada juga rasa nak pakai topeng lagi dah masa tu.. ahahahh...


tak lama lepas M sudah keluar duit.. azie buli dia snap2 pixcha kami dekat sign yang ada tulis universiti Pendidikan Sultan Idris.. hehehh..mula2 acah satu gambar aje..pahtu.. err..satu lagi..satu lagi... ape lagi.. M buat muka bengang aje.. kah3..


ok..dah puas ambil gambar kenang-kenangan.. moh pergi makan.. dah separuh jalan, baru azie teringat yang M nak bawak kami makan cendol.. malangnya.. kedai tu tutup... eh.. tak nak berniaga ke weiii... kitorang end up singgah aje kedai sebelah tu makan.. taraaaa...


dah kenyang ... dah b0leh balek.. bai2 perak.. chell0w keyel.. dengan kepala yang denyut2, azie tabahkan hati balek sendiri naek train.. ehemm.. inilah namanya dah nak terberak baru nak korek lubang..punya lah kecik hati..punya rasa nak give up..langsung xprepare..tiba2 alang azie call tanya soal interview di upm.. tiba2 lah dia cakap nak hantar kan azie ke sana...kelam kabut pulak, otak ni fikir..nak bersedia minda sebagai cikgu kaunseling..sebelum ni ada juga jumpa soalan mereka yang pernah interview course ni..tapi xde plak azie cuba sediakan jawapan..ahh..nebes lagi.. ehemmm...



No comments: