Thursday, 28 August 2014

pitipitien


assalamualaikum.. semalam azie cakap kan azie bukak account sspn and beli number pin PTPTN.. so0.. macam yang kita tahu.. kalau bukak sspn dekat BIMB ni, keesokan harinya baru kita boleh apply PT. sebab apa.. tanya lah mereka..tapi memang ada state dekat website PTPTN ok.. boleh tengok sendiri..

jadinya hari ini azie pon semangat lah nak apply baru..macam yang azie dah pernah cerita dalam entry sebelum ni, since azie dah pernah apply azie perlu login dlu..kemudian klik pada pendaftaran baru.. sebelum nak buat tu..sempat azie teleg kaunter pertanyaan azie dulu.. my M and my classmate yang bajet2 musuh negara tu.. acah2 minta kepastian ..dan semangat serta sokongan sebelum apply PT tu.. hahahh.. kawan azie cerita dia ada kes yang berbeza..dia call tanya pegawai yang incharge account dia.. berkenaan azie pulak..memang lah selama nie azie perasan..once login, senarai pendaftaran azie tu..masih dalam biaya.. 


lepas a few Q&A azie pon login.. klik pendaftaran baru.. masukkan nombor pin bagai.. and guest what..? keluar cmnie pulak..

so0..azie rujuk musuh negara azie tadi.. dia cadang azie buat macam dia lah..call pegawai PTPTN..tanya.. lama juga azie cuba kumpul semangat nak call pegawai berkenaan tanya soal ini.. nmm mana nak dapat contact number macam azie dan kawan tu buat.?? once login web PTPTN akan ada 6 button.. klik pada butang Talian Terus kepada pegawai PTPTN Negeri.. nanti dia akan minta kita masukkan number IC... kemudian tadaa..terpapar lah senarai pegawai yang incharge kita nya maklumat.. 


first try azie call..tak jawab.. azie fikir..mungkin sebab baru je pukul 2 something..diorang tak habis rehat lagi kot.. so0..azie chill dulu..then azie try lagi.. ehh dia jawab.indeed..dia perempuan.. so azie direct tanya ikot nasehat musuh negara azie tadi.. azie tanya ringkas je cmnie..

"hello..puan..saya nak tanya..dulu saya ada apply pt masa diploma..dan sekarang saya nak apply baru lah untuk sambung degree..saya dah beli number pin ptptn semalam..hari ini saya cuba login..untuk buat pendaftaran baru..tapi yang lama tu..status dia dalam pembiayaan..bila saya buat juga pendaftaran baru..dia tanya if saya nak batalkan pendaftaran sebelum ini.. jadi saya kena buat macam mana ye..? " 

then dia mintak num ic azie..lepas tu dia cakap..dia akan batalkan yang sebelum nie..nanti pukul 3..cuba daftar semula..phew..lega.. azie tak betul2 daftar semula pada pukul 3..sebab ada beberapa kesulitan..tapi around 6..azie cuba login semula..and yup..that pegawai dah buat kerja dia.. now status pinjaman azie yang lepas telah tamat..


ho0rey..boleh apply baru..nmm..now i think about it..takdelah sulit sangat.. so..azie pon proceed lah next3 step..


believe me.. azie termenung lama nak tekan yes ke tak.. dua tiga kali tekan no..patah2 balek..cek balek info..especially pasal gaji..risau nya lah tak lepas ke..but logic nya.. abah peneroka..more like kerja sendiri.. pendapatan bulanan tak tetap.. but sokey.. tawakal je lagi.. 


lepas 6 hari bekerja baru tahu result PTPTN azie nie lepas ke tak..selepas itu..kita akan deal dengan IPT lah..bab nak jumpa orang PTTPN untuk serah perjanjian bagai tu.. lucky dapat recall situation apply PTPTN masa diploma dulu.. soal penangguhan pembayaran biayaan diploma dulu aje lah lagi tak setel..nanti lah pergi tanya orang PTPTN..tak pun..call je pegawai yang azie call tadi kan..ahahh.. phew.... hopefully membantu mereka2 yang pernah apply PT and nak apply lagi untuk degree.. ^.^ 


2 comments:

zarulfarhana said...

tahniah dapat sambung stdy

EiZaRaZiErYa said...

thanks dear.. :)