Monday, 17 October 2011

nAk cAkaP BaHasA yAng kiTa2 Je pAhAm..b0Leh?


sementara menunggu Lecturer datang, ekumpulan pelajar berbangsa india asyik berbual2..disuatu sudut kelihatan seorang pelajar yang juga syik memandang pelajar2 tersebut.

ieza : seronoknye kan kalau kite p0n boleh cakap bahase yang orang laen tak paham..
aiez : hah..? tanya aiez yang agak terpinga2..   
ieza : kau tengok lah tu..budak2 india tu..diorang cakap tami sesame diorang..entah nye mengate kite kan..kite cakap bahasa melayu je..diorang paham pulak tu..mane aci camtu.. =[
aiez : hurmmmmm... aiez tidak tahu ape yang harus d'ungkapkan pada saat itu.

gelagat ieza mengundang persoalan d'benak pelajar2 india tersebut.

raju : ieza...u kenape? dari tadi saye perhatikan..u tengok2 kami saje..
ieza : tak de pape lah..saye cume cemburu je..u all ad bahase yang kami tak paham..tapi kalau kami cakap..u all paham je..tak aci la =[
raju : ishhh..tak jugak lah..kami tak paham juge u cakap ape..kalau u, melayu cakap laju..kite tak paham juga..
ieza : owhh..yeke..??

raju hanya mengangguk...mereka berdua tersenyum saat teringatkan intipati perbualan mereka sebentar tadi..
sejak dari hari tu, baru lah ieza tahu bahawa bangsa laen tidak sepenuhnye memahami bahasa melayu..lebih2 lagi kalau melayu tersebut bercakap dalam loghat negeri masing2.. itulah tanda nya Allah maha adil..d'sebalek kekurangan sese0rang..ade kelebihannya yang tersendiri..

love <3 wink3 >_<

p/s : d'petik dari kesah benar dan d'gubah mengikut kesesuain.. 

3 comments:

TiTi said...

betul tu, kadang2 bangsa lain salah faham dengan percakapan melayu :D

Cik Dolly said...

waaa...kiter cakap jep bahasa kiter..kan sonang..



CiK DoLlY dAh fOlLoW Ur blOg
PlEasE fOlLoW My bLoG aT: http://cikdolly90.blogspot.com/ & Jika Sudi nak shopping-shopping silalah ke blog : http://anisdollyent.blogspot.com/ ..THANKS YAAA ^_____^

FaRhAnA said...

hehehehe..
tau x pew..
kte cakap bahase kte udah..
x pon kalo x nak org paham,
kte cakap la bahase manje + gedixxxx kte 2..
huhuh..
bukan adew org paham pon.
kte2 jew....