Wednesday, 6 July 2011

pEraTurAn duNia


 0lla~ hell0 hai~ com0 esta?? ape khabar? ok~ xbanyak nak mengarut..cuma.. ada beberape pEraTurAn duNia yang kita mungkin xsedar..xperasan.. wujud sejak azali nya..tak lah ketat mane p0n..senang je nak patuhi..tapi still ade yang langgar..n0 komen lah kenape kan..s0...ape pEraTurAn duNia tu??

-- > h0rmat mengh0rmati..
kita hormat 0rang..tahu batas dan hak kita juga 0rang laen..s0..orang akan hormat kita..simple~!!

--> budi bahasa..
kita s0pan dengan orang..pandai jaga tutur bicara..dan b'fikir dulu sebelum berkata2..orang laen p0n xkan kurang ajar dengan kita..

kalau kita teng0k..dekat negara mana p0n..agama apa sekalip0n..2 menda nie penting kan..?? s0..tu je k0t..mungkin ade banyak lagi yang zie terlepas pandang..tapi ni yang comm0n kan..?? kalau k0rang ade tahu pEraTurAn duNia nie.. share lah dekat ruangan k0men nie.. 
wink3>_<


8 comments:

ArulchelseA said...

btul tu zie..kalau sy de silap dan slaah maafkn sy ye..sy cuma suka bergurau2..kih kih kih

GincoMerahJambu said...

walau ke mana pun kita pergi kalau kita pegang dua benda ni mesti semua orang dapat terima kita..

Mya said...

blogwalking:)

betul2. hidup mg kne mhormati. bila tau hormat maka akan tau berbudi bahasa dan bertatasusila=)


anyway nice blog:)

EiZaRaZiErYa said...

ai pakcik~ awat ayat touching lak nie..zie 0k je..xkesah p0n..^_^

betul 2 GincoMerahJambu ..s0..amalknlah sifat2 baek ni..

mya~ tq~ wink >_<

Shawn Razaleigh said...

entry simple, tapi gila2 punya betul. peraturan asas

Norhisham Nordin said...

mmg basic rules laa nih utk merapatkan hubungan sesama manusia... kalo boleh tambah satu lagi iaitu ambil berat ataupun taking care dlm bahasa omputih... huhuhu...


Segmen Simple : Jom Komen Entry Saya

encikAPPLE said...

btol tu. 2 benda yang senang tapi ramai yang dah lupa. bukan susah nak hormat orang tapi ego manusia selalunya membatasi segalanya. cehcehh. haha

EiZaRaZiErYa said...

tq shawn~

a'ah..betul jugak 2 norhisham..

alo0l0..encik apple~~ like lah komen tu..ehehee.. wink3>_<