Friday, 1 July 2011

juDge d b0oK by its coVeR~


0lla hell0 hai...cae passa? nape berkerut3 nie..?? eh..xlah~ zie xsalah taip~ memang title kali nie~ juDge d b0oK by its coVeR~  betul ape..?? 0rang kite nie~ memang suke juDge d b0oK by its coVeR kan~?? s0~ nie ade sebuah entry karut yang ditarikan jari jemari nie dengan riang ria raya nestle cornflake~ kuang3... ^_^

timah : weyh jijah aku teng0k kiah tu kan~ muke excited nak cite..
jijah : kiah mane pulak..?? heran + pelik~
timah : alaaah~ kiah..anak pak imam yang duduk kat hujung kampung tu.. sambil memuncungkan bibirnya~ xkan lah kaw xkenal??
jijah : owhh~ kiah yang baru pindah sini bulan lepas tu..??
timah : a'ah lah~ sape lagi~
jijah : hah~ kenape dengan si kiah tu..?? muda lagi kan~ segak 0rang dia~ bertuah sapa nikah dengan dia kan~ bila dia nak menikah agaknya ya? cakap gaye memuji2..

timah : hah! pasai dia muda~ segak lah nie~ aku nak habaq kat hang~ aku dok nampak dia berkepit dengan jantan mana xtaw lah~ aku rasa bukan orang kampung nie~ xpernah nampak p0n kat kampung nie~  hang taw dak tiap2 minggu aku nampak depa dok keluaq pi pekan tuh~dok cari apa tiap2 minggu keluaq??
jijah : hang nie~ biaq betoii timah?? xbek dok bawak crita boh0ng~ fitnah orang taw dak??
timah : eh~ dok fitnah apa aih~ sungguh~!! aku nampak dengan mata kepala aku sendiri~
jijah : speachless~ xtaw nak jawab ape lagi dengan timah minah gossip kampung tu.. dah3..j0m~ pi kedai~ nanti habes ikan~ xmakan anak beranak kita kat rumah tu~

sampai saja dikedai~ mereka terserempak dengan kiah bersama lelaki yang sering di lihat keluar dengan kiah~ timah dan jijah hanya diam dan memerhati gelagat pasangan itu.

kiah : abang~ susu yang tu tak dak lah kat kedai nie~ syima..anak kita tu bukan b0leh minum susu laen~ nanti cirit birit dia~
lelaki e2 : hah~ 2 lah~ abang ajak pi pekan tadi..xmau..abang kata dah kedai kat sini banyak barang tak dak~
kiah : alaah~ kiah xmau nyusah abang~ abang dah penat2 datang dari k0Lumpo nun semata2 nak jumpa kiah~ dengan anak2..maafkan kiah na~

berdrama pulak laki bini nie kat kedai runcit 2~  disudut laen~ kelihatan timah dan jijah yang mencuri2 dengar perbualan itu disergah pak mail, tuan punya kedai~ mereka berdue terperanjat lalu melatah~ sejurus itu~ kiah dan suami memandang tepat kearah mereka~

kiah : awat nya nie..?? dengan pandangan pelik.. kak timah dengan kak jijah curi dengaq perbualan kami ka..?? 
jijah : eh~ dak aih~ kami cari barang kat situ tadi~ nie pak mail pulak pi terjah~ terkejut lah jadi nya~ xdak apa aih~sembang lah lagi~huhu..gelak xikhlas~
kiah : 0wh~ lagu tu ka..?? nada perli xpercaya~ eh~akak..sebelum lupa~ nie laki kiah~ dia kerja kat koLumpo tu~ seminggu sekali dia mai lah jenguk kami anak beranak~
timah : owh~ jadi...nie suami hang la??  tanya timah dengan tergagap2..

kiah : a'ah kak~ awat.?? betui..nie laki kiah nie~ nak tengok surat nikah ka..?? 
timah : eh3..tok sah lah~ hang xnampak lagu orang dah kawen p0n kiah~ lagu orang tak dak anak~kak ingatkan yang dok keluaq dengan hang nie sapa dia la~ maap la na akak dah pikiaq yang bukan2 pasai hang~
jijah : ermm..akak pon nak mintax maaf jugak na kiah~ akak dah terpercaya cakap si timah nie~ dah tersalah paham~ pandang timah tanda geram sebab malu~dengan tuduhan xberasas tu~

kiah : eh tak pa lah kak~ kiah p0n salah jugak~ tak pi kenal-kenalan dengan orang kampung~ xkenal kan laki kiah nie~ habis nak buat macam mana~ laki kiah nie sebok~ kiah pulak kena jaga ayah~ ayah d0k sakit2 ja~ kiah risau nak tinggalkan ayah s0rang2 kat rumah tu~
lelaki e2 : kami mintax maap lah na akak berdua~ kami p0n sama silap~ tapi akak berdua  p0n..xpat0t nilai 0rang dari luarannya ja~ isteri saya nie memang lawa lah~ dari dulu lagi muka dia xmakan dek usia~pasai 2 lah saya sanggup datang jenguk k'kampung nie~ tiap2 minggu~ lagi pulak..rindu sama kat anak2.. ^_^
jijah : 2 lah na~ bertuah sungguh lah hang~ dapat bini lagu kiah nie..

semua tersenyum2..dan ketawa teringatkan gelagat masing2 tadi~

kiah : ermm..kiah balek dulu lah na kak timah~ kak jijah~ dah lama sangat tinggalkan ayah dengan anak2 kat rumah tu~ 
timah : ha~ yelah~ kem salam ayah na kiah~

kiah dan suami pon hilang dari pandangan sebaek menaiki kereta myvii putih suami nya itu~

pak mail : aahaha~ padan muka hangpa~laen kali tanya dulu~ jangan maen serkap jarang ja~apa laaa~ akai tak dak ka~ perli pakmail habis2an..
jijah : yela pak mail~ kalau ya p0n~ tok sah lah terperanjatkan kami lagu 2 tadi~ nak gugur jantung nie taw dak~ ermm.. hang p0n satu~ timah~ buat malu aku ja tadi..taw dak~
timah : dah termalu2+serba salah.. yela2...aku yang salah~ =,=''



moral of the st0ry karut mengarut nie~ jangan maen serkap jarang, jangan maen tuduh melulu~  dan buat konklusi sendiri macam cik timah kite nie~  dan jangan jugak bulat2 percaye cakap orang macam kak jijah nie~  then, janganlah kite suke2 hati nilai orang dari luarannye je~ selagi kite bel0m kenal die lagi~ dalam erti kate laen~ dont juDge d b0oK by its coVeR~kerana tak kenal maka tak cinta lah~

 like always~ yang baek d'amalkan~ yang buruk d'buat hiasan~ 

wink3 >_<


p/s : xpendek jugak entry nie~ huhu..btw, zie gune header baru nie~ sejak semalam~ korang perasan x..? huhu..ok x agak2..?? buat sendiri je~  =P   


7 comments:

kotak bulat said...

ahahha...ape pun tak boleh.. :P
suka entri ni!

Bui Idzra Ryn said...

wah..KB first..mmg terbaeeekk..thanks sbb sudi dtg kat blog bui yer..

Siti Suriani said...

hahaha.. so. judge lah the book by its cover okay! :)

http://misssabrinaa.blogspot.com/2011/07/facebook-baik-ke-tak-baik.html

EiZaRaZiErYa said...

ahahaha... ^_^ caya lah~ sayang k0wang lebih~ sebab sudi bace entry merapu panjang lebar nie~ kuang3...

+_Miss.Jannah_+ said...

seriously, menyampah dengan manusia busybody mcm ni.. ;)

rase nak tangan je :p

naseb baek jozan sabarkan Miss Jannah td..hehe

syiela said...

hehehehe.... tu lah kan... lein kali bca isi sama.. jgn dok harap kulit sja :)

EiZaRaZiErYa said...

ahahaha..untunglah an missJ~ hehehe..
ha~ tw xpe syiela~ ngee =D wink3 >_<