Tuesday, 28 June 2011

aiR pAip ~ aiR k0LaH


0LLa~ heLL0 hai semua~ com0 esta..?? ape khabar..??panas kan hari nie~ zie rase nak pengsan dah nie~ hurmmm..sekarang nie~ zie nak bicara mengenai perbezaan~ kelebihan dan kekurangan aiR pAip & aiR k0LaH..

betul yang aiR k0LaH..datang dari aiR pAip jugak~ tapi bEzA nya~ air k0lah nie~ kita dah tadah lame dah dalam k0lah 2~ k0lah xtaw..??bohonglahtu..ermm.. biase rumah2 kampung~ k0lah nie d'buat dari binaan batu bate yang d'simen~se0lah membentuk k0lam~ik0t saiz bilik air rumah lah~ kalau besar bilik air nye~ besar lah k0lah nye~ kalau tinggi anak bini nye~ tinggi dan dalam lah k0lah nye~hhehehe.

k0lah nie d'buat~ supaya senang es0k2 paip xdak air..ada air yang d'tadah dalam k0lah nie~macam bekas simpan air lah~ tapi sekarang nie~ zie tanye korang~ antara aiR pAip & aiR k0LaH yang mane korang lagi suka??menurut pandangan zie~



aiR pAip 
kelebihan - mase mandi pagi2 xsejuk sangat..biasa2 je..- b0leh curah2 je dekat badan~ ikut suka dan senang hati lah.. 

kekurangan -  masa tengahari..air panas~ sebab paip besi kat luar rumah tu kene panas terik matahari~

aiR k0LaH
kelebihan - sejuk..dan ser0nok buat mandi tengah2 hari~ or time badan tengah panas..sedap lah pekene air k0lah nie~ sejuk dan menyegarkan..- jimat air~ sebab xbukak paip selalu~ buka untuk penuhkan k0lah je.. - kalau time xdak air~ senang2 je gune air dalam k0lah nie~xdelah isu xmandi~ ngee =D

kekurangan - mase mandi pagi2 sejuk ya rabbi~ menggigil2..rasa macam air dari peti ais..
- penat nak cedok air banyak2 kali sampai lenguh tangan..kene pulak time air k0lah dah cetek~ air paip p0n xde~ jenuh tertonggeng2 nak ced0k air~ =.=''


walaup0n macam banyak kekurangan nye~ tapi melihat kelebihannye~ dah cukup memuaskan~terpulang pade individu 2 sendiri nak pilih yang mane~ gune due2 pon boleh~ ikot lah kesesuainnye~ like always~ yang baek d'amalkan~ yang buruk d'buat hiasan~ ^_^

wink3 >_<


11 comments:

♛ Azie Azra ♛ said...

air kolah the best!! sejuk sangat..skank duk kat bandar kalau mandi air kolah teringat umah kat kampung. suka sgt3!!

Bluewendy said...

huhu...mandi2 jugak, jgn membazir air dah la.. klu mandi kolah tuh, wat2 nakal skit, teus p terjun lam tuh, wat2 cam swimming pool~ hahaaha..:P

Mohd Izzar said...

suka air kolah..heheh^^

ishiko said...

kt rumah sy dh ada kolah.. sbb syok rumah nenek ada^^

SYAF said...

singgah dari segmen blog kotak bulat ...
jom baca APA ITU PAGERANK

SYAF said...

singgah dari segmen blog kotak bulat ...
jom baca APA ITU PAGERANK

EiZaRaZiErYa said...

azieAzzra n mohd izzar~ zie 2,2 p0n boleh..tp tghari mang lyn air kolah je..hehehe..
bluewendy~ btl 2..xbek membzir kan..
syaf~ tq singgah.. ^_^

Norhisham Nordin said...

suke air kolah sbb sejuk... lepas mandi pagi terus segar pastu bfast mkn ubi rebus panas dgn air kopi... huhuhu... rindu kat kampung!

ArulchelseA said...

sy ari2 mandi perigi je ni...sejuk y amat...tghari pun sejuk.. kih kih kih

kotak bulat said...

dalam air kolah boleh berenang dlm tu...hahaha

EiZaRaZiErYa said...

wah~ yerbaek lah norhisham~ ngee =D
amboii arulchelsea~air perigi ye..?? best gak 2.. =P
kB~ ahaha..tw xpe~ time nk cuci kolah~ zie pling suke~ zie yang terjun dulu dlm k0lah 2..wink3 >_<